آشنایی با آپدیت ایسیو خودرو و مزایا و معایب آن

نوشته : مهندس محمد بهروزکیا – Senior Network and System Administrator

آپدیت ایسیو کلیه خودرو های وارداتی ، چینی و ایرانی جهت کارکرد بهینه موتور و کلیه ادوات خودرو برای اولین بار در مجموعه ما با به روزترین سیستم های دنیا و دستگاههای پیشرفته آماده ارائه به مشتریان عزیز می باشد

افزایش شتاب / کاهش مصرف سوخت / تنظیم سیستم ABS / تنظیم سیستم ایربگ / تنظیم سیستم گیربکس TCU

آپدیت ایسیو ماشین اغلب با هدف افزایش راندمان موتور انجام می‌شود. این کار در نهایت منجر به توان بیشتر موتور در عین کاهش مصرف سوخت خواهد شد. به طور مثال برای رانندگانی که نیاز به شتاب‌گیری سریع‌تری نسبت به حالت معمول دارند، با ریمپ ایسیو می‌توان پارامترهای سوخت و جرقه را در دور موتور بالا خودرو تغییر داد.

مثال برای رانندگانی که نیاز به شتاب‌گیری سریع‌تری نسبت به حالت معمول دارند، با ریمپ ایسیو می‌توان پارامترهای سوخت و جرقه را در دور موتور بالا خودرو تغییر داد. این در حالی است که نیازی به تغییر پارامترهای سوخت و جرقه در دورهای آرام برای این رانندگان ضروری نیست. در نتیجه پارامترهای مورد نظر را تنها در بازه دور موتور بالا تغییر خواهند داد. به این ترتیب زمان شتاب‌گیری کوتاه‌تر شده و راننده به نتیجه دلخواهش دست می‌یابد.

آیا آپدیت ایسیو برای موتور خودرو خطرناک است؟

آپدیت در واقع برنامه‌ریزی مجدد ایسیو و ایجاد تغییراتی در آن است. بنابراین اگر به صورت غیراصولی انجام شود، قطعا آسیب‌های زیادی به موتور وارد می‌کند. از این جهت باید نسبت به برنامه جدیدی که روی ای سی یو نصب می‌شود، مطمئن باشید. علاوه بر این شخصی که کار آپدیت ایسیو ماشین را انجام می‌دهد، باید از تخصص کافی برخوردار باشد. از این رو باید از انجام آن به طور شخصی و یا توسط مراکز تایید نشده به شدت پرهیز کنید.

حتما دقت کنید در خودروهای وارداتی و خودروهای برند خارجی لایسنس آپدیت ایسیو همراه با VIN خودرو در سایت رسمی کمپانی سازنده خودرو ثبت شده باشد

اجرای آپدیت ایسیو با ورژن جدید خودرو برای بهبود عملکرد موتور

زمانی که قصد آپدیت خودرو برای بهبود عملکرد موتور را داشته باشید، ابتدا برنامه فابریک ایسیو یک‌بار خوانده می‌شود. سپس با توجه به نیازهای راننده و شرایط محیطی از جمله آب و هوا و کیفیت سوخت مصرفی، برنامه جدید بر روی ای سی یو نصب می‌گردد. در نهایت خودرو با برنامه‌ریزی جدید مورد آزمایش قرار می‌گیرد تا عملکرد آن بررسی شود. اگر ایرادی وجود داشت، مجددا برنامه ECU را بازبینی می‌کنند. 

آپدیت ایسیو خودرو یک فرآیند نرم‌افزاری است یا سخت‌افزاری؟

آپدیت ایسیو خودرو در واقع یک فرآیند نرم‌افزاری است که در آن برنامه فابریک ایسیو را به برنامه‌ای مطابق با شرایط تغییر می‌دهند. این برنامه ماشین را برای رسیدن به راندمان حداکثری تنظیم نموده و عملکرد موتور را با پارامترهای جدید تحت نظر می‌گیرد. آپدیت ایسیو ماشین تاثیرات چشم‌گیری در بهبود عملکرد موتور در شتاب‌گیری، ناک، مصرف سوخت و … خواهد داشت.

ایرادات نرم‌افزاری ماشین چیست؟

به طور کلی هر عاملی که منجر به ایجاد رفتارهای نامطلوب در عملکرد ماشین شود، ایراد نرم‌افزاری خواهد بود. اما تشخیص این ایرادها از ایرادات برقی و مکانیکی کار بسیار سختی بوده و نیاز به دانش و مهارت بالایی دارد. به طور مثال لرزش موتور در حالت درجا کار کردن می‌تواند ناشی از خرابی دسته موتور (ایراد مکانیکی)، معیوب بودن انژکتور یا ضعف شمع‌ها (ایراد برقی) و یا مشکل در برنامه‌ریزی ایسیو (ایراد نرم‌افزاری) باشد. در چنین شرایطی مهارت مکانیک در شناسایی عامل بروز مشکل اهمیت بالایی پیدا می‌کند.

چند نمونه ایراد نرم افزاری در خودرو

  • تاخیر پدال گاز در ماشین‌هایی که دارای پدال برقی هستند.
  • مکث موتور خودرو (کپ کردن) در دورهای آرام و پایین
  • بالا رفتن دمای روشن شدن فن خودرو
  • ضعف کشش دور میانی
  • بروز مشکل صدای ناک در اثر تنظیم نادرست نرم افزار ایسیو (گاهی به غلط آن را صدای سوپاپ هم می‌نامند.)
  • چوب شدن ترمز ماشین
  • مشاهده خطای فرسودگی کاتالیزور P0420
  • عدم رعایت نسبت صحیح AFR برای تامین راندمان بیشتر

آپدیت ایسیو خودرو چه مزایایی دارد؟

۱- تغییر دمای عملکرد فن

جوش آوردن یکی از مشکلات رایج در میان خودروها است. همان‌طور که می‌دانید بالا رفتن دمای موتور و جوش آوردن آن، منجر به سوختن واشر سرسیلندر شده و آسیب جدی به قطعات داخلی موتور می‌زند. با آپدیت ایسیو می‌توان دمای شروع به کار فن را کاهش داده و موجب زودتر فعال شدن آن شد. به این ترتیب هنگام بالا رفتن دمای رادیاتور، فن سریعا فعال شده و از جوش آوردن آن جلوگیری می‌کند.

۲- استانداردسازی پاشش انژکتور

کاهش میزان مصرف سوخت با توجه به روند افزایشی قیمت آن، یکی از دیگر دلایلی است که رانندگان به سراغ آپدیت می‌روند. با این کار نحوه پاشش انژکتورها مجددا تنظیم شده و استانداردسازی می‌گردد. البته از نتایج آن می‌توان به کاهش آلودگی هوا در طولانی مدت هم اشاره نمود.

۳- بهبود زمان شتاب‌گیری خودرو

یکی دیگر از مزیت‌های آپدیت ایسیو ماشین بهبود راندمان احتراق و در پی آن افزایش گشتاور و شتاب خودرو است. البته افزایش شتاب و گشتاور ماشین از طریق آپدیت خودرو اغلب برای کاربری‌های بالای ۱۵% توصیه می‌گردد. به همین منظور خواهان این راه‌کار معمولا رانندگان مسابقات درگ و .. هستند.

۴- حل مشکل تاخیر دریچه گاز

برخی از خودروها دارای کوپ سرگاز (یا همان تاخیر دریچه گاز) هستند. رانندگی با این ماشین در جاده‌های سربالایی و یا هنگام سبقت گرفتن در مسیرهای دوطرفه بسیار مشکل است. زیرا زمان فشردن پدال گاز با زمان باز شدن دریچه گاز کمی تفاوت داشته و این تاخیر ممکن است حوادث مرگ‌باری هنگام سبقت گرفتن در جاده‌های دوطرفه یا سربالایی‌ها به وجود آورد. آپدیت خودرو می‌تواند کوپ سرگاز را برداشته و دیگر تاخیر در باز شدن دریچه گاز نداشته باشیم.

۵- برداشتن محدودیت سرعت

برخی از ماشین‌های امروزی نظیر کامیونت‌های جدید دارای محدودیت‌هایی در سرعت هستند. رانندگان این ماشین‌ها معمولا از این مسئله ناراضی هستند. به خصوص آن‌هایی که بارهای فاسد شدنی را برای مسیرهای طولانی حمل می‌کنند. با آپدیت کردن ایسیو خودرو به راحتی می‌توان این محدودیت را برداشت تا رانندگان به سرعت بارشان را به مقصد برسانند.

۶- بهبود سرعت تعویض دنده در خودروهای اتومات

آپدیت کردن ماشین‌های دارای گیربکس اتوماتیک منجر به تنظیم و بهبود سرعت تعویض دنده‌ها خواهد شد. زیرا در این مسیر گشتاور و سنسور دور موتور نیز تنظیم شده و تعویض دنده‌ها متعادل‌سازی می‌گردد.

۷- تنظیم ایسیو خودرو مطابق با شرایط جوی منطقه

رانندگی در جاده‌های هر کشوری نیازمند فراهم آوردن شرایط مطابق با آن‌ها است. با آپدیت کردن ماشین می‌توان پارامترهای ایسیو را هم‌سو با شرایط محیطی تنظیم نمود. این کار به رانندگی بهتر و ایمن‌تر در جاده‌های محلی منجر خواهد شد.

دیگر مزیت‌های ریمپ کردن ماشین

بعضی از وسایل نقلیه دارای حالت والت (valet mode) و ایموبلایزر (immobiliser mode) هستند. از این رو بر اساس نوع برنامه‌ای که در آپدیت کردن ماشین استفاده می‌شود، امکان فعال‌سازی این حالات وجود دارد.

حالت والت که به آن اعزام به تعمیرگاه نیز می‌گویند، برای مواقعی به کار می‌رود که ماشینتان را در اختیار شخصی دیگر گذاشته‌اید. اما نمی‌خواهید آن فرد مسافت طولانی با خودرویتان رانندگی کند. به طور مثال هنگام رفتن به رستوران، از پیشخدمت می‌خواهید که ماشین را به پارکینگ ببرد. در این شرایط با فعال کردن حالت والت، محدودیت در عملکرد و حداکثر سرعت خودرو (حدود ۱۶ یا ۳۲ کیلومتر بر ساعت) ایجاد می‌شود. به این ترتیب پیشخدمت نمی‌تواند مسافت طولانی‌ای با ماشین رانندگی نماید.

حالت ایموبلایزر نیز یک سیستم امنیتی الکترونیک است که مانع از روشن شدن خودرو توسط سوئیچ غیراصلی می‌شود. به این ترتیب نمی‌توان ماشین را با روش‌های سنتی نظیر اتصال سیم‌های سوئیچ روشن نموده و به سرقت برد. از این رو برخی آن را به نام سیستم ضد سرقت خودرو می‌شناسند.

آپدیت ایسیو ماشین چه عوارض و معایبی دارد؟

برای آپدیت ماشین باید پیش از هر چیز از سلامت موتور اطمینان یافت. زیرا آپدیت معجزه نمی‌کند و اگر ایراد ماشین نرم‌افزاری نباشد، با این کار رفع نخواهد شد. همچنین در خودروهایی که به خوبی از آن‌ها نگهداری نشده و در طول زمان موتور با مشکلات جدی مواجه بوده است، آپدیت نمی‌تواند آن را همچون روز اول سالم و صحیح تحویل راننده دهد. بنابراین عوارض و مضرات ناشی از آپدیت بیش از هر چیزی به شرایط خودرو پیش از انجام کار نگاه می‌کند.

البته با تمام این‌ها باید بدانید که آپدیت ماشین اگر به صورت اشتباه و غیرتخصصی انجام شود، نه تنها راندمان موتور را بالا نمی‌برد؛ بلکه مشکلاتی هم به وجود خواهد آورد. به طور مثال امکان تنظیم نادرست آوانس جرقه در ریمپ زمان آپدیت کردن وجود دارد. این تنظیم غلط در نهایت منجر به افزایش دمای موتور به صورت خطرناک شده و استهلاک قطعات موتور را به همراه خواهد داشت. حتی می‌تواند باعث افزایش مصرف سوخت به صورت بی‌رویه شده و در کل عملکرد پیشرانه را با کاهش کیفیت جدی مواجه کند.

چرا خود کارخانه ایسیو را با آپدیت کامل ارائه نمی‌کند؟

برنامه‌ریزی ایسیو در حقیقت توسط کارخانه سازنده خودرو انجام نمی‌شود. بلکه شرکت‌های تامین‌کننده ثانویه این کار را برعهده دارند. اما این شرکت‌ها نیز موظف هستند کار برنامه‌ریزی ECU را مطابق استانداردهای آلایندگی دیکته شده انجام دهند. به طور مثال زمانی‌که استاندارد یورو 5 الزامی می‌شود، ایسیو خودروهای جدید نیز بر اساس آن کالیبره خواهد شد.

در کنار تمام این موارد، گاها پیش می‌آید که کارخانه‌ها برای رفع ایرادات نرم‌افزاری کلی، فراخوانی برای خودروها اعلام می‌کنند. سپس ایسیو ماشین‌های مراجعه کننده را مجددا برنامه‌ریزی می‌نمایند. به طور مثال فرخوانی برای رفع ایراد چوب شدن ترمز در خودروهای ۲۰۶ و پارس اتوماتیک سال ۹۰ در ایران اعلام شد.

استفاده از بنزین معمولی چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

استفاده از بنزین معمولی در خودروهای امروزی که ایسیو آن‌ها بر اساس بنزین اکتان بالا تنظیم شده است، مشکلاتی نظیر افت توان و کشش موتور را ایجاد می‌کند. گاهی نیز شاهد خطای میسفایر در این ماشین‌ها هستیم. این خطا به سبب احتراق ناقص به وجود می‌آید.

پدیده صدای ناک نیز مشکل دیگری است که در شهرهای بزرگ نظیر تهران، رانندگان را دچار دردسر می‌کند. این مشکل در اثر کالیبراسیون ناهماهنگ ایسیو با موتور و بنزین مصرفی آن رخ می‌دهد.

سخن پایانی

ریمپ نمودن خودرو راهی برای بهینه‌سازی ایسیو است که مزیت‌های فراوانی به همراه خواهد داشت. با این حال هنگام اجرای آن باید به سراغ مراکز معتبر رفته و از انجام آن توسط افراد ناوارد پرهیز کنید.

با ما در تماس باشید …

Behrouzkia

© کليه حقوق محصولات و محتوای اين سایت متعلق به مدیر سایت می باشد و هر گونه کپی برداری از محتوا و محصولات سایت پیگرد قانونی دارد.

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

    لینک کوتاه:
    0